Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Kabelleverancier zet elektrisch zwaar transport in

Door Herman de Haan Draka Kabel

elektrischzwaartransport.jpg

De Prysmian Group -waar ook Draka onderdeel van is- heeft de ambitie uitgesproken om haar wegtransport vanaf 2050 volledig emissievrij te maken. Om dat te bereiken is een pilot gestart met elektrisch zwaar transport voor tonnages van 20 tot 25 ton. De eerste resultaten zijn volgens kabelleverancier Prysmian Group veelbelovend voor de gehele bouwsector.

Nul emissie in 2050 is een grote ambitie. Niet alleen doordat Prysmian Group in een sector met een hoge CO2-uitstoot opereert (de bouw), maar ook vanwege haar eigen CO2-uitstoot. Op jaarbasis vervoeren logistieke dienstverleners voor Prysmian Netherlands circa 65.000 ton goederen naar klanten, bouwprojecten en distributiecentra. Dit transport vindt nog geheel plaats met dieseltrucks en gaat gepaard met een kooldioxide-uitstoot van 900.000 kilo well-to-wheel. Uit de lopende pilot zou alvast blijken dat het haalbaar is om de milieu-impact volledig tot nul te reduceren.

‘Wereldprimeur elektrisch kabeltransport’

Afgelopen zomer vond alvast het eerste elektrische bouwtransport van Prysmian Group plaats. Breytner B.V. vervoerde acht volle kabelhaspels met succes van de kabelfabriek in Delft naar de locatie van netbeheerder Stedin in Rotterdam. De proeflevering met de vrachtwagencombi was de zichtbare aftrap van een driejarige pilot met emissievrij zwaar transport. Een veronderstelde unieke operatie voor de sector. “Wij zijn, voor zover ik weet, de eerste kabelleverancier met elektrische aandrijving voor zwaar transport”, zegt Dennis Schuten, supply chain director van Prysmian Netherlands.

‘Meer mogelijk met elektrisch transport’

De pilot stemt Schuten erg hoopvol. “Er blijkt veel meer met elektrisch zwaar transport mogelijk dan we aanvankelijk dachten. Operationeel zijn de logistieke processen voor ons identiek. We kunnen het dus eenvoudig voor meer klanten in de nutssector en in andere marktsegmenten inzetten.”

Schuten is zich bewust van de ketenverantwoordelijkheid in de bouwlogistiek: “Om grotere stappen te zetten, willen we samenwerken met andere ketenpartners. We zijn momenteel in gesprek met diverse klanten en leveranciers om de transitie verder voort te zetten. Hiermee hopen we op zeer korte termijn een aantal toonaangevende projecten aan onze pilot toe te voegen.”

Uitgelichte producten

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid