Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Jonas in Amsterdam is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023

Door Herman de Haan Bouwproducten

BNA1.png

In De Koepel in Haarlem is het Amsterdamse gebouw Jonas door de vakjury van Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) uitgeroepen tot ‘BNA Beste Gebouw van het Jaar’.  De prestigieuze architectuurprijs wordt door de branchevereniging jaarlijks uitgereikt voor het gebouw dat de meeste meerwaarde heeft voor mens en maatschappij. Het winnende gebouw is ontworpen door Orange Architects in opdracht van Amvest.

Jonas is volgens de vakjury een voorbeeldproject voor duurzaam, betaalbaar én collectief wonen in de dichtbevolkte stad. Jonas moest het opnemen tegen elf andere genomineerden, waaronder de renovatie van de 94 woningen in van der Pekbuurt. Dat project ontving de publieksprijs.

Natuurlijke biobased materialen

Met het gebruik van natuurlijke materialen (biobased) en focus op sociale verbinding richt Jonas, evenals de categoriewinnaars zich op de thema’s van de toekomst. “De jury doet een oproep aan architecten, maar juist ook aan opdrachtgevers en beleggers, om zich nog meer in te spannen voor de transitie naar een circulaire economie”, zei juryvoorzitter Ed Nijpels tijdens de prijsuitreiking. “Juist nu is de verbindende kracht van architectuur van belang. Het is daarom cruciaal dat deze voorbeelden op grote schaal navolging krijgen om het Nederlandse doel van 50 procent circulair bouwen in 2030 te behalen”

Architectuur Jonas

Geïnspireerd door het bijbelverhaal van Jonas die wordt opgeslokt door een walvis en daar aangenaam verblijft, zocht Orange Architects naar een manier om dit grote woongebouw van binnen avontuurlijk en behaaglijk te maken. Daarin zijn de architecten geslaagd, oordeelde de jury. De vlotte samenwerking tussen opdrachtgever Amvest, de ontwerpende en uitvoerende partijen heeft geleid tot een spectaculair, verhalend ‘woonlandschap’ met grensverleggende oplossingen voor ruimtelijke, technische en duurzame uitdagingen. En met 70 procent van de 273 woningen valt het project in de categorie betaalbare huur, waardoor wonen in Jonas toegankelijk is voor een breed publiek. Daarbij heeft het meerdere openbare binnen- en buitenruimtes.

BNAbestegbouw2.jpg
De gerenoveerde Van der Pekbuurt in Tilburg (foto: Petra Appelhof)

Renovatie Van der Pekbuurt

De renovatie van de Van der Pekbuurt door Ibelings van Tilburg architecten in opdracht van Stichting Ymere en Dura Vermeer werd dus bekroond met de publiekprijs. Op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd, maar juist die bescheidenheid maakt volgens de vakjury dat de renovatie van deze 94 woningen zo bijzonder maakt: ‘Volledig gerenoveerd, een nieuwe fundering, voorbereid op het warmtenet en een plattegrond die aansluit bij de huidige woonwensen. Een wijk die al 100 jaar staat, is met respect voor erfgoed weer klaargemaakt voor de toekomst’.

Ga naar de website van branchevereniging BNA voor de overige vier categoriewinnaars.  

Meer in "Ontwerp en calculatie"

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid