Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

In iedere woning vanaf 1 juli rookmelder verplicht

Door Herman de Haan Geomares

rookmelder-verplicht.jpg

Vanaf 1 juli dit jaar zijn rookmelders verplichte kost in iedere Nederlandse woning. Ook in de bestaande bouw. De verplichting gold al voor nieuwbouwwoningen die na 2003 zijn gebouwd. Op iedere verdieping van een woning moet straks minimaal één goedgekeurde rookmelder aanwezig zijn. Besloten vertrekken waar een vluchtroute doorheen loopt moeten ook een melder hebben. In bestaande woningen volstaan rookmelders op batterijen.

De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Uit onderzoek van TNO blijkt dat rookmelders in alle woningen het risico op dodelijke slachtoffers vermindert. Het aangepast bouwbesluit geeft invulling aan het advies en de wens van de brandweer, gemeenten, vastgoedeigenaren en andere bouwende partijen om rookmelders voor alle woningen verplicht te stellen. Het niet installeren van rookmelders kan een gemeentelijke boete opleveren of problemen met de verzekeraar in geval van brand.

1. Waar een rookmelder installeren?

Op iedere verdieping van een woning. Meestal op de gang en overloop omdat dit vluchtwegen zijn. Het is verstandig om ook een rookmelder te plaatsen in andere ruimtes waar brand kan ontstaan. Denk bij dit laatste aan de slaapkamer, wasruimte of de plek waar de cv-ketel hangt. Vertrekken waar een vluchtroute doorheen loopt moeten ook een melder hebben. Rook en hitte stijgt op, dus moeten rookmelders aan het plafond zijn bevestigd, minstens een halve meter uit de muur. Plaats rookmelders nooit boven vaatwassers, waterkokers en kooktoestellen. Opstijgende waterdamp kan een vals alarm veroorzaken en is bovendien slecht voor de rookmelder.

2. Welke melders zijn er?

Optische rookmelders slaan aan op rook, een thermische melder op hitte. Vanuit de brandweer komt het advies om optische rookmelders te gebruiken omdat rook de meeste slachtoffers maakt in geval van een woningbrand. Er bestaan melders die draadloos met elkaar zijn te koppelen zodat ze allemaal tegelijk alarm slaan als er één melder rook ontdekt. Ook bestaat de mogelijkheid om dan een rook-/brandalarm op de smartphone te ontvangen. Rookmelders moeten aan verschillende eisen voldoen. Het Europese EN 14604 certificaat is verplicht. Voor melders aangesloten op het lichtnet is een NEN 2555 certificaat nodig. Daarbovenop moet een rookmelder altijd een CE-markering hebben.

3. Wat is de levensduur van een rookmelder?

Een rookmelder heeft een ‘technische levensduur’ van tien jaar. Na deze periode bestaat de kans dat de melder niet meer goed functioneert. Maak tussentijds de melder geregeld stofvrij met bijvoorbeeld een stofzuiger. Een melder werkt een stuk minder goed als stof zich op en rond de detectiesensor ophoopt. Druk ook één keer per maand op de testknop om te checken of de rookmelder nog goed werkt. Melders op alleen batterijen moeten ieder jaar een nieuwe batterij krijgen.

Kijk ook hier eens naar de oplossingen die verschillende leveranciers aanbieden op Bouwproducten in het kader van brandveiligheid.

Hoofdafbeelding: Pixabay

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid