Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Het printhuisje van Westerlo

Door Herman de Haan

westerlo.png

Er zijn maar weinig mensen die kunnen zeggen dat ze in een geprint huis wonen, maar men kan zich de voordelen wel indenken. Wanneer huizen op grote schaal geprint kunnen worden, worden woningen stukken goedkoper. Misschien betaalt men hierdoor in de verre toekomst zelfs minder hypotheekpremie voor dan de kosten van de opstalverzekering. Natuurlijk is het nog lang niet zo ver, maar het printhuis van Westerlo laat zien dat deze toekomst dichterbij is dan men misschien denkt.

Uniek project

Westerlo had een primeur. Hier werd namelijk door een Belgisch samenwerkingsproject het eerste huis op locatie geprint. Het is niet het eerste huis dat uit een printer komt ‘rollen’, maar toch is deze woning uniek. Het is volgens de organisatie namelijk het eerste geprinte huis met een verdieping en bovendien werd het huis gemaakt op de bouwplaats zelf. De onderdelen werden dus niet eerst in een fabriek gemaakt, zoals met andere projecten wel het geval was. Het huis is niet gebouwd om in te wonen, maar vooral om mogelijkheden van ‘printbouw’ te ontdekken. Daarom bestaat het huis uit zowel gekromde als rechte wanden en is het geheel wel acht meter hoog. Het geprinte huis staat op Kamp C., het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw. Voor het project werd een niet-verplaatsbare 3D-printer op locatie in elkaar gezet om vervolgens het apparaat een betonnen huis te laten printen.

Besparing op materiaal en tijd

Bij het printen van beton is bekisting niet nodig. Hierdoor wordt volgens de makers van dit demohuis tot wel 60 procent aan materiaal bespaard. Ook gaat het bouwen veel sneller, waardoor een printer in de toekomst waarschijnlijk in twee dagen tijd een heel huis kan neerzetten. Er zal dus niet alleen minder materiaal, maar ook minder tijd en geld nodig zijn voor het bouwen van een geprint huis. Op dit moment is er overigens nog geen sprake van kostenbesparing. Er was onder andere 1,6 miljoen euro aan financiële steun beschikbaar gesteld om dit project te doen laten slagen. Met het oog op kostenspreiding zullen er dus nog heel wat huizen moeten worden geprint, voordat printhuizen daadwerkelijk goedkoop zijn.

Een stapje dichterbij

Dat huizen printen zo snel kan, zal in de toekomst nog veel voordelen kunnen opleveren. Vooral in landen waar de woningnood hoog is, zal een 3D-printer een redder in nood zijn. Binnen een maand kunnen er zo een of twee straten worden gebouwd! Bovendien zijn geprinte huizen zeer duurzaam, doordat er zoveel materiaal wordt bespaard. België heeft de wereld een stapje dichter bij die toekomst gebracht, maar ook Nederland heeft al een vinger in de pap. Zo is het eerste commerciële 3D-betonprintfaciliteit al een tijdje een feit.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid