Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Heidelberg krijgt Europa’s grootste geprinte gebouw

Door Herman de Haan Bouwproducten

geprintgebouwHB.png

Bij de hoofdafbeelding: Het gebouw krijgt bijna 600 m² vloeroppervlakte (Foto: KRAUS GRUPPE / PERI)

Het grootste 3D-geprinte gebouw van Europa verrijst op dit moment in Heidelberg. Het project wordt uitgevoerd door het Duitse bouwbedrijf PERI met hulp van een enorme betonprinter van de firma COBOD. Naar verwachting zal er 450 ton aan hoogwaardige speciale mortel nodig zijn om het gebouw volledig te kunnen printen. Volgens PERI zijn er slechts twee tot drie bouwtechnici nodig om de voortgang van het printproces te volgen en zo nodig bij te sturen. Het gebouw moet nog deze zomer gereed zijn.

Architectuur toont mogelijkheden betonprint

Initiatiefnemer is projectontwikkelaar KRAUS GRUPPE die het laat bouwen voor Heidelberg IT Management, een lokale cloud- en datacenterprovider. Het gebouw moet na oplevering dienst doen als IT-serverhotel en zal een van de meest technologisch geavanceerde en innovatieve gebouwen in de regio worden. Het gebouw krijgt bijna 600 m² vloeroppervlakte, is 54 meter lang, 11 meter breed en 9 meter hoog. Het gebouw is ontworpen met een organische en golvende vorm die doet denken aan de natuurlijke omgeving van Heidelberg. De bijzondere architectuur van het gebouw toont de vrije ontwerpmogelijkheden die kunnen worden bereikt met deze 3D-printbouwmethode.

Vier vierkante meter per uur

PERI levert de knowhow voor het 3D-printproces en gebruikt COBOD's BOD2 3D-constructieprinter om de muren van het gebouw te printen. PERI maakt hierbij gebruik van de hoge printsnelheden van de printer en is van plan om de muren van dit grootschalige project in slechts 140 uur pure printtijd af te drukken, wat overeenkomt met het printen van vier vierkante meter gebouw per uur.

Zie ook onderstaande timelapse van de Frankfurter Allgemeinen Zeitung:

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid