Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

GROHE werkt aan energie- en waterbesparende recycledouche

Door Herman de Haan Grohe Nederland

crohe.jpg

Een recycledouche die op jaarbasis tot 75 procent minder water en 65 procent minder energie verbruikt dan een gemiddelde gewone douche. Sanitairfabrikant GROHE is volop bezig met de ontwikkeling van zo’n systeem. De concept-douche van GROHE hergebruikt op een innovatieve manier douchewater tijdens een douchebeurt en bespaart zo water en energie.  

Energie is op dit moment extreem duur. In bijna alle Nederlandse huishoudens wordt daarom naarstig gezocht naar oplossingen om energiekosten te drukken. Het verwarmen van douche- en afwaswater is de tweede grootste bron van energieverbuik in huis, na het warm stoken van de woning. In de badkamer valt dus veel op energie- en waterkosten te besparen.    

Om dit te kunnen realiseren heeft GROHE de circulaire concept-douche ontworpen. Het douchesysteem van GROHE reinigt het grijze spoelwater, dat opnieuw wordt verwarmd en hergebruikt met één druk op de knop. Daardoor wordt slechts een kwart van het water en een derde van de energie gebruikt ten opzichte van reguliere douches. Het gebruik van dit douchesysteem bespaart volgens GROHE energie en water zonder in te hoeven leveren op douchecomfort.

Hoe werkt de recycledouche?

De douche start met vers drinkwater zoals bij iedere gewone douche. Zodra de gebruiker klaar is met inzepen kan de recyle-modus worden ingeschakeld. Hier hoeft de douchebeurt niet voor te worden gepauzeerd. In de circulaire-modus wordt het water via de afvoer opgevangen en in een circuit gepompt waarbij de gewenste temperatuur aangehouden wordt en het water een hygiënische behandeling ondergaat. Dit water wordt vervolgens opnieuw doorgepompt naar de douchekop. Na gebruik van de douche vindt een reinigingsproces plaats om de douche klaar te maken voor de volgende gebruiker.

Circulair douchen spaart milieu

Paul Rebergen, Managing Director bij GROHE Nederland: “Circulaire innovaties op het gebied van sanitair kunnen grote besparingen teweegbrengen en hebben beduidend minder impact op het milieu. Daarom hebben we de waterrecyclende concept-douche ontwikkeld waarmee flink op het watergebruik kan worden bespaard zonder het douchegedrag te hoeven aanpassen. De regelgeving in Nederland is al ver op het gebied van duurzaamheid en circulair bouwen, wij zijn er klaar voor om zowel de bouwsector als de consument te ondersteunen in duurzame oplossingen.”

De waterrecyclende douche van GROHE is een concept waar momenteel nog aan gewerkt wordt. Hoewel het product nog niet te koop is voor consumenten, projectontwikkelaars of showrooms is het wel de ambitie van GROHE om hiermee het assortiment waterbesparende producten mee uit te breiden.

Meer in "Installatie water en sanitair"

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid