Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Groen omkeerdak in energieneutraal woonproject Almere

Door Herman de Haan

omkeerdakalmere.png

’t Eemgoed in Almere is een uniek woonproject met 82 woningen waar contact met de natuur en energieneutraliteit centraal staan. Het project van architectenbureau cepezed uit Delft wordt gekenmerkt door haar structuur van longhouses, geschakelde bungalows waar het landschap letterlijk overheen loopt met daartussen ruimte voor moestuinen, fruitgaarden, speel- en dierenweiden. Het gebied grenst aan het Gooimeer.

De ontwikkelaars/initiatiefnemers 2Open en cepezedprojects kozen voor woningen met een groen omkeerdak om het duurzame karakter te versterken. De ruimtelijke leefomgeving van dit project is uitzonderlijk. Het landschap loopt namelijk over de woningen heen. De rug van de bungalows bestaat daarom uit een laag aarde die begroeid is met grassen en bloemen. Eronder bevindt zich de dakstructuur van de woningen en ertussen de dakisolatie. Omdat de woningen grotendeels prefab zijn, is gekozen voor een omkeerdak met JACKODUR XPS-isolatieplaten. Door het lichte gewicht beperken de platen de druk op de structuur.

dakplaat.png

Afbeelding: In totaal is in dit project 7.500 m² aan XPS-dakisolatieplaten gebruikt.

Isolatielaag bovenop waterdichting

Bij omkeerdaken wordt de isolatielaag boven op de waterdichting geplaatst. Deze omgekeerde constructie biedt vele voordelen omdat de isolatie de waterdichting beschermt tegen allerlei weersinvloeden zoals temperatuurschommelingen en UV-straling. Mechanische schade wordt ook vermeden. De levensduur van de waterdichting wordt op die manier aanzienlijk verlengd. Het aanleggen van een omkeerdak beperkt de vochtschade tot een minimum. De bij dit project toegepaste isolatieplaten nemen geen vocht op, maar voeren het af. Via een vochtafvoerende filterdoek wordt de volledige dakstructuur beschermd. Voor ’t Eemgoed is in totaal zo’n 7.500 m² aan XPS-dakisolatieplaten gebruikt.

Geheel autovrij en energieneutraal

Project ‘t Eemgoed is geheel autovrij, energieneutraal en gelegen in Oosterwold in Almere. Het idee, het concept en het initiatief voor deze bijzondere woonvorm komt van Sant en Solange Ruyter van 2Open. Eind 2021 zijn de eerste woningen beschikbaar gekomen. Naar verwachting zal eind 2022 het project volledig zijn opgeleverd en voltooid. 

Bij de hoofdafbeelding: artist impression van het voltooide project. Het landschap van ‘t Eemgoed loopt letterlijk over de woningen heen.

Meer in "Vloeren, daken en gevels"

Bekijk meer →

Uitgelichte producten

Drylock Spain Smart5637-00100.jpg

RENOLIT ALKORPLAN roofing products

RENOLIT ALKORPLAN Cool roofs

RENOLIT-ALKORPLAN-dakbanen.png

RENOLIT ALKORPLAN roofing products

RENOLIT ALKORPLAN dakbanen

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan