Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Groen-blauwdak: ecologisch, esthetisch én energiezuinig

Door Herman de Haan RENOLIT Belgium nv

groenblauwdak1.jpg

Een blauwdak, ook wel retentiedak genoemd, slaat water op als het regent en geeft het gecontroleerd terug af. Het concept is oorspronkelijk bedacht voor in steden. In de eerste plaats met de bedoeling om geen kostbare grondstoffen verloren te laten gaan, maar vooral ook om de grote toevloed van regenwater af te remmen en bijgevolg wateroverlast te voorkomen. Combineer een blauwdak met een groendak tot een groen-blauwdak, en er ontstaat een geweldig duurzame manier om een dak af te dichten.  

Blauwdak buffert regenwater

De problematiek door klimaatopwarming en toenemende extreme weersomstandigheden is natuurlijk ook aan de orde in stedelijk (verhard) gebied. Een blauwdak is milieuvriendelijk, en zeker wanneer het ook nog gecombineerd wordt met een groendak of daktuin. Het gebufferde regenwater wordt in dat geval gebruikt om het groendak te voeden. Het dak van twee woningen in halfopen bebouwing gelegen in Belmont Street in de Londense wijk Chalk Farm laat een mooi voorbeeld zien van hoe een groen-blauwdak kan functioneren. Een fascinerend, maar tegelijkertijd ook ongebruikelijk en complex ontwerp, bestaande uit vijf secties waarvan drie met een groen-blauwdak.

Samenwerking leidt tot mooi eindresultaat

De samenwerking tussen RENOLIT, producent van de kunststof dakafdichtingsbanen RENOLIT ALKORPLAN LA, en de bedrijven Gribben Solar Roofing en ACO Building Drainage, leidde hier tot een oplossing met een mooi duurzaam eindresultaat. Gribben Solar Roofing is gespecialiseerd in groendaken en blauwdaken, terwijl ACO Building Drainage dan weer de expertise heeft van afvoersystemen.

RENOLIT stelde een volvlakkig verkleefde RENOLIT ALKORPLAN LA dakbaan voor in combinatie met een sedum groendaksysteem. ACO was op zijn beurt verantwoordelijk voor het waterretentiesysteem en de watervertragende modules voor blauwdaken. De RENOLIT ALKORPLAN dakproducten laten hier zien hoe innovatief, betrouwbaar, duurzaam en sterk ze zijn.

Dakbaan wortelbestendig

Naast de wortelbestendigheid van de RENOLIT ALKORPLAN LA  dakbaan zelf, bieden ook de met warme lucht gelaste naden een uitstekende weerstand. Geen enkele wortel dringt door dit waterdichte pantser en het dak blijft te allen tijde volledig waterdicht. Deze dakbaan onderscheidt zich als een duurzaam product met een levensduur van meer dan 40 jaar, zoals ook bevestigd in het BBA rapport over deze dakbanen. Concreet betekent dit natuurlijk dat er minder snel nieuwe grondstoffen nodig zijn.

Volledig recyclebaar

Los van de duurzaamheid, zijn RENOLIT ALKORPLAN LA dakbanen volledig recyclebaar en bevatten ze ook een belangrijk aandeel gerecycled materiaal. Een betrouwbare dakbaan vereist minder onderhoud en minder interventies na installatie. In het geval van een dergelijke, delicate combinatie van een blauwdak met een groendak zouden de kosten anders hoog kunnen oplopen.

De RENOLIT dakafdichtingsbanen zijn flexibel en inzetbaar op alle soorten ondergronden, ze vormden bijgevolg de perfecte oplossing voor dit bijzondere project in Londen. Het systeem dat werd aangeboden voor een groen-blauwdak zorgt - naast het aangenamere uitzicht - voor een geoptimaliseerd regenwatermanagement, voor aangenamere binnentemperaturen en dus energiebesparing op airconditioning en ten slotte ook voor een betere geluidsisolatie. Deze milieuvriendelijke toepassing levert een maximaal energievoordeel, waardoor het project hoog scoort op vlak van ecologische duurzaamheid.

groenblauwdak2.jpg
Een blauwdak, ook wel retentiedak genoemd, slaat water op wanneer als het regent en geeft het vervolgens gecontroleerd terug af.

Voor dit project in de Engelse hoofdstad werkten verschillende bedrijven samen om complementaire oplossingen te kunnen aanbieden. Innovatieve en kwalitatief hoogstaande producten zorgden ervoor dat de bouwwerkzaamheden in Belmont Street op tijd en binnen het budget voltooid kon worden.

Uitgelichte producten

RENOLIT ALKORPLAN Green dakbedekking.png

RENOLIT ALKORPLAN roofing products

RENOLIT ALKORPLAN Green dakbedekking

RENOLIT-ALKORPLAN-dakbanen.png

RENOLIT ALKORPLAN roofing products

RENOLIT ALKORPLAN dakbanen

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid