Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Gratis en onbeperkt energie met Energiedamwanden

Door Herman de Haan Energiedamwand Nederland B.V.

Energiedamwandopeninf.png

Torenhoge energieprijzen en een energietransitie die in 2050 moet zijn afgerond, zorgen ervoor dat Nederland naarstig op zoek is naar nieuwe duurzame energiebronnen. Een oplossing die een flinke duit in het zakje kan doen is de door Future Energy Technologies (F.E.T.) ontwikkelde en gepatenteerde ‘Energiedamwand’. Met deze damwand kan gratis en onbeperkt energie worden opgewekt. Energiedamwand Nederland, een samenwerking tussen ingenieursbureau Crux BV en stalen damwandleverancier Gooimeer BV, heeft het product doorontwikkeld en verbeterd en is in bezit van de exclusieve licentie in de Benelux.

Een duurzame energiebron die nog altijd nagenoeg onbenut is gebleven, is die van het grond- en oppervlaktewater. Een mogelijkheid om deze bron van energie te benutten, is door middel van geactiveerde stalen damwanden. Met de Energiedamwand kan van deze beschikbare energiebron optimaal worden geprofiteerd.

In Nederland worden al veel stalen damwanden geplaatst voor grond- en/of waterkerende constructies en is daardoor een ideale markt voor de Energiedamwand. Zeker in de komende jaren die voor ons liggen worden nog veel damwanden geïnstalleerd. Onder andere bij nieuwbouwprojecten, walbeschoeiingen van kanalen en bij renovatie van kademuren in havens en binnensteden. Een extra functionaliteit van de Energiedamwand is dat deze energie kan onttrekken aan het oppervlakte- én grondwater. Hiermee kunnen woningen en andere gebouwen relatief eenvoudig worden verwarmd en gekoeld.

Met zonnepanelen energie- en CO2-neutraal

De stalen Energiedamwanden worden in de bodem gebracht, nadat ze zijn voorzien van collectoren. Door de collectoren stroomt een speciale vloeistof (koudemiddel) die de duurzame energie uit het grond- en oppervlaktewater opneemt. Met hulp van warmtepompen kunnen woningen en gebouwen worden verwarmd in de winter en gekoeld in de zomer. Als de warmtepomp zijn elektriciteit via zonnepanelen krijgt aangeleverd, kan het systeem energie- en CO2-neutraal worden ingericht.   

De Energiedamwand is een geheel gesloten systeem. Dat betekent dat er dus geen vloeistoffen in de bodem worden gebracht. Ook wordt er geen grondwater uit de bodem opgepompt. De Energiedamwanden kunnen volgens F.E.T. rendementen tot maar liefst 500 procent (COP van 5,0) bereiken.

energiedamwand3.png
Via de Energiedamwand worden deze achterliggende panden in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld.

Hoe werkt de Energiedamwand?

Als ergens een damwand moet worden geplaatst, worden er vooraf collectoren op aangesloten. Door deze collectoren wordt een koudemiddel rondgepompt die energie uit het grond- en  oppervlaktewater opneemt. Een pomp brengt vervolgens deze energie, die door de speciale vloeistof uit de leidingen wordt aangevoerd naar een warmtepomp.

De warmtepomp brengt de energie vervolgens van een laag temperatuurniveau naar een hoog temperatuurniveau door middel van een compressor (drukverhoger). Daarna wordt de warmte aan een afgiftesysteem in de woning of het gebouw afgegeven. Denk hierbij aan tapwater voor de keuken, douche of het bad, maar ook aan de vloerverwarming of lage-temperatuurradiatoren.

Ook koelen in warmere periodes

Het expansieventiel (drukverlager) zorgt er uiteindelijk voor dat het koudemiddel van een hoog temperatuurniveau weer naar een laag temperatuurniveau wordt gebracht, zodat er weer nieuwe energie via de Energiedamwanden kan worden opgenomen. Door deze uiterst duurzame oplossing kunnen gebouwen in de herfst en winter duurzaam worden verwarmd. Tijdens warme periodes kan de richting van het systeem worden omgedraaid en kunnen gebouwen ook worden gekoeld.

Het systeem is inmiddels beproefd en met succes geïmplementeerd bij verschillende nieuwbouw- en renovatieprojecten in Nederland én Duitsland. Energiedamwand Nederland B.V. (Crux en Gooimeer) verkoopt het systeem en is de firma achter de Energiedamwanden. Tijdens de Vakbeurs Energie in Den Bosch ontving het bedrijf in oktober nog de Innovative Energy Solutions Award 2022 voor de Energiedamwand.  

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid