Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Eerste volledig elektrische asfaltspreidmachine ingezet bij werk aan A35

Door Herman de Haan

asfaltafwerkmachine.jpg

Bij onderhouds- en asfalt herstelwerkzaamheden aan de snelweg A35 is voor het eerst een volledig elektrisch aangedreven asfaltspreidmachine gebruikt. De afwerkmachine werd ingezet door BAM Infra Nederland dat hiermee een impuls wil geven aan het emissieloos bouwen in Nederland.

De elektrische asfaltspreidmachine zorgt voor een besparing van zo’n 150 liter diesel per draaidag van acht uur. Dit komt neer op een reductie van ruim 93.000 kilogram CO2 en 115.000 gram stikstofoxide op jaarbasis. Naast de emissievoordelen produceert deze elektrische asfaltspreidmachine ook fors minder geluid dan conventionele op diesel werkende machines. 

Klimaatneutraal in 2030

Het werk aan de A35 is door aannemer BAM uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat. Dik de Weger, programmamanager Emissieloos Materieel bij Rijkswaterstaat: ‘’De eerste inzet van een elektrische asfaltspreidmachine is een mooie mijlpaal. Emissieloos werken komt zo weer een stap dichterbij en daarmee ook onze ambitie om in 2030 klimaatneutraal en circulair te werken én bovendien de uitstoot van fijnstof en stikstof terug te dringen.”

In opdracht van BAM hebben Wirtgen en New Electric een asfaltspreidmachine omgebouwd naar een elektrische variant, bestaande uit een vaste batterij van 270 kWh en twee slim geschakelde elektromotoren. “We moeten minder stikstof en CO2 uitstoten en dus emissieloos gaan werken. Een investering in een elektrische asfaltspreidmachine is een van de stappen die wij zetten”, zegt Fred-Jan Moll, regiodirecteur bij BAM Infra Nederland.

Volledig emissieloze asfaltset

BAM kijkt continu naar mogelijkheden voor minder impact op het milieu en de leefomgeving. Volgens Moll streeft BAM ernaar om nog in 2022 de eerste volledig emissieloze asfaltset (elektrische wals, elektrische asfaltspreidmachine, elektrische tandemwals, elektrische kleine wals, hybride kleefauto en elektrische keet) op de weg te hebben staan. Bekijk ook onderstaande video:

Tip de redactie!

Nieuws en tips voor onze themapagina’s of newsstream? Laat het ons weten via: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan