Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Eerste nieuw opgeleide warmtepompmonteurs in de startblokken

Door Herman de Haan Geomares

deelcertificatenwarmtepomp.jpg

In de komende jaren moeten duizenden installatiemonteurs worden opgeleid en bijgeschoold om in Nederlandse woningen vanaf 2026 massaal warmtepompen te kunnen installeren. Minister Hugo de Jonge heeft daartoe onlangs de eerste deelcertificaten ‘Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen’ uitgereikt. Het was een eerste stap in deze omvangrijke opleidingsoperatie.

De uitreiking van de certificaten vond plaats bij opleidingsbedrijf Installatiewerk in Hoofddorp. De Jonge: “2026 is het moment waarop we bij vervanging van de cv-ketel op zijn minst gaan kiezen voor de hybride warmtepomp. Daar houden we aan vast. Dat geeft duidelijkheid aan de installatiebedrijven, die weten dat ze hun monteurs richting 2026 moeten opleiden om die warmtepompen te kunnen ophangen.”

Snel opleiden voor voldoende monteurs

Het deelcertificaat is één van de manieren waarop de technieksector werkt  om zo snel mogelijk voldoende monteurs op te leiden en bij te scholen voor het installeren van hybride warmtepompen. “Dankzij het deelcertificaat kunnen we veel sneller opleiden. Zo kunnen zij-instromers, maar óók jongeren al binnen korte tijd in de praktijk aan de slag. Dat is hard nodig want de vraag naar hybride warmtepompen neemt straks explosief toe”, voorziet Doekle Terpstra, voorzitter van branchevereniging Techniek Nederland.  

‘Straks 400.000 warmtepompplaatsingen per jaar’

Steeds meer woningeigenaren kiezen voor een warmtepomp. Vier jaar geleden plaatsten installateurs 25.000 toestellen, dit jaar (2022 red.) gaat het al om 100.000 warmtepompen. Terpstra: “Vanaf 2026 is de hybride warmtepomp de norm bij vervanging van de cv-ketel. Vanaf dat moment gaan we naar zo’n 400.000 warmtepompplaatsingen per jaar, is de verwachting.”

Deelcertificaat te behalen binnen zes maanden

Opleidingsbedrijf Installatiewerk leidt jongeren en zij-instromers op om hybride warmtepompen te installeren. De vestiging van het bedrijf in Hoofddorp is de eerste opleidingslocatie in Nederland waar deze opleiding wordt gegeven. Binnen zes maanden (420 uur) kunnen deelnemers hier het mbo-certificaat ‘Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen’ behalen.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid