Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Eerste groene waterstoffabriek komt in Rotterdam

Door Herman de Haan Geomares

shell-fabriekgoed2.png

Shell heeft de start aangekondigd van de bouw van Nederland’s eerste en Europa’s grootste groene waterstoffabriek. De 200 megawatt elektrolyser ‘Holland Hydrogen I’ moet op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven verrijzen. Na oplevering produceert de installatie 60.000 kilogram waterstof per dag. De fabriek moet al klaar zijn in 2025.

Voor de productie van waterstof is elektriciteit nodig. De hernieuwbare stroom voor de elektrolyser komt van Hollandse Kust (noord), het windpark op zee dat deels eigendom is van het olie- en gasconcern. Het plan is dat de door de nieuwe fabriek geproduceerde groene waterstof het Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam gaat bevoorraden via de HyTransport-pijpleiding.

Op termijn ook waterstof voor wegvervoer

In de raffinaderij vervangt de groene waterstof een deel van het grijze waterstofgebruik, waarmee de productie van brandstoffen zoals benzine, diesel en kerosine gedeeltelijk koolstofvrij wordt. Naarmate er meer waterstof aangedreven vrachtwagens op de markt komen en het netwerk van waterstofvulpunten voor zwaar vervoer groeit, kan de levering van groene waterstof ook hierop worden gericht om te helpen bij het verduurzamen van het wegvervoer.

"Holland Hydrogen I laat zien hoe nieuwe energieoplossingen kunnen samenwerken om te voldoen aan de maatschappelijke behoefte aan schonere energie", stelt Anna Mascolo, Executive Vice President Emerging Energy Solutions bij Shell. Hernieuwbare waterstof speelt volgens Shell een cruciale rol in het energiesysteem van de toekomst. “Dit project is een belangrijke stap om dat potentieel te benutten.” Naar verluidt investeert Shell ruwweg 1 miljard euro in de bouw van de waterstoffabriek.

Afbeelding: Shell

Lees ook: Woningen verwarmen met waterstof, hoe ver zijn we eigenlijk?

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid