Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Tuinschutting die energie opwekt en de warmtepomp voedt

Door Herman de Haan OptiSolar

energieschutting.png

Op het eerste gezicht is er niet veel bijzonders te zien aan de tuinschutting die wordt geleverd door het bedrijf OptiSolar in Muiderberg. Schijn bedriegt, want deze schutting bestaat niet uit houten rabatdelen, maar uit ‘Thermodules’. Aluminium profielen die warmte onttrekken uit de buitenlucht en waarbij de zon nog eens extra warmte levert. Met de energie wordt via een warmtepomp voor verwarming gezorgd in de woning. OptiSolar ontwikkelde en verfijnde de techniek in samenwerking met VITBouw Installatietechniek.

Grote voordeel van deze zogenoemde energieschutting is dat het een stille techniek betreft en dat het een oplossing biedt om zonder draaiende buitenunit of grondboring de woning te verwarmen met een warmtepomp. Slechts twee leidingen gaan vanaf de schutting rechtsreeks naar de warmtepomp. De ingegraven leidingen transporten de energie naar de warmtepomp zodat deze het warmteafgiftesysteem (o.a radiatoren) en tapwater kan verwarmen. Het systeem werkt geruisloos en biedt volgens Optisolar een goed rendement.  

Ook gevelmontage mogelijk

Is er geen tuin of is deze te klein, dan kunnen de schuttingdelen ook op de buitenmuren worden gemonteerd en als gevelafwerking worden toegepast. Dat is vooral interessant bij utiliteitsgebouwen waarbij in veel gevallen weinig tot geen buitenruimte beschikbaar is. Bedrijven kunnen zo toch effectief verduurzamen en besparen op hun energiekosten.  

Voor hybride en all electric warmtepompen

Woningeigenaren die besluiten om een hybride warmtepomp te installeren hebben zo’n vier meter energieschutting nodig om deze goed te laten functioneren. Voor all electric warmtepompsystemen in goed geïsoleerde bestaande woningen en nieuwbouw zou volgens OptiSolar zes strekkende meter energieschutting voldoende moeten zijn.

Een standaard schuttingdeel is 1.80 meter hoog en 2 meter lang. Voor een 3 kW warmtepomp is plaatsing van twee standaard schuttingdelen nodig. Afhankelijk van de energiebehoefte kunnen de schuttingen steeds met een meter worden uitgebreid. Het is dus een modulair systeem dat eenvoudig kan worden geplaatst zonder de tuin helemaal te hoeven omploegen. De energieschutting kan prima dienen als erfafscheiding.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Privacybeleid