Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Duurzame bouwmaterialen steeds belangrijker in woningbouw

Door Herman de Haan Bouwproducten

bouwmaterialen (2).jpg

Het gebruik van duurzame bouwmaterialen speelt een belangrijke rol in de moderne woningbouw. Duurzame materialen dragen niet alleen bij aan een ecologisch verantwoorde constructie, maar bieden ook tal van voordelen op het gebied van efficiënte, gezondheid en levensduur. De kosten mogen dan in eerste instantie wel wat hoger liggen, maar dit verdiend zich op lange termijn meer dan terug. Duurzaam gebruikte bouwmaterialen worden steeds vaker toegepast bij allerlei soorten projecten. Daarbij zien we ook dat vakmannen zoals een metselaar, renovlies behanger en ook timmerman zelf steeds meer kiezen voor duurzaam. Hieronder de meest gebruikte duurzame bouwmaterialen op een rij.

Duurzaam geproduceerd hout

Hout is een van de meest gebruikte bouwmaterialen bij het bouwen van een woning. Het is een natuurlijk materiaal dat hernieuwbaar, recyclebaar en biologisch afbreekbaar is. Daarnaast heeft hout uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor het helpt om energiekosten te verlagen. Hout kan op verschillende manieren worden toegepast in de bouw, zoals voor steunmateriaal, vloeren, wandbekleding en dakconstructies. Duurzaam geproduceerd hout draagt bovendien bij aan het behoud van bossen en heeft een lagere impact op het milieu. Juist doordat het materiaal zo breed in te zetten is, is het een onmisbaar materiaal in de bouw.

Gerecyclede baksteen

Baksteen is een ander veelgebruikt bouwmateriaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid en esthetische waarde. Bakstenen kunnen met gemak decennialang standhouden en vereisen weinig onderhoud. Ze zijn ook brandbestendig en geluidsisolerend, waardoor ze bijdragen aan de veiligheid en het comfort van een woning. Daarnaast zorgen bakstenen voor een natuurlijke regulering van vocht, waardoor het binnenklimaat gezonder wordt. Door juist te kiezen voor gerecyclede bakstenen of bakstenen van lokale leveranciers, kan de ecologische voetafdruk van dit product verder worden verkleind. 

Natuursteen

Waar we veelal in huis zien dat er wordt gekozen voor dunpleisters voor op de muren, is ook natuursteen erg in trek. Dat komt vooral doordat het enorm duurzaam is en een bepaalde mate van luxe uitstraalt. Het wordt gewonnen uit steengroeven en is beschikbaar in verschillende soorten, zoals graniet, marmer en leisteen. Natuursteen is robuust en goed bestand tegen slijtage. Het kan zowel binnen als buiten worden gebruikt, zoals bij vloeren, gevelbekleding, trappen en werkbladen. Bij het kiezen van natuursteen is het belangrijk om te letten op de herkomst ervan en te streven naar ethisch verantwoorde winning.

Gerecycled beton

Beton is een veelzijdig bouwmateriaal met uitstekende eigenschappen op het gebied van duurzaamheid en sterkte. Het wordt veel gebruikt in de woningbouw vanwege zijn brandwerende eigenschappen en hoge isolatiewaarde. Beton kan op verschillende manieren worden toegepast, zoals funderingen, vloeren, muur en gevels. Door gebruik te maken van gerecycled beton of beton met een laag cementgehalte, kan de impact op het milieu worden verminderd. Het is belangrijk om te streven naar een optimale verhouding tussen beton en andere duurzame bouwmaterialen in het ontwerp van een woning. 

Vergeet naast die alles natuurlijk ook niet om eens serieus na te denken over zonnepanelen voor het opwekken van eigen stroom. Niet alleen is dat goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Uitgelichte producten

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid