
Bij iedere klus binnenshuis, maar ook buitenshuis is de keuze voor het juiste bouwmateriaal belangrijk. Van houten kozijnen tot een betonnen muur of een stalen balk: bouwmaterialen leveren de basis voor een hoop verschillende constructies. Naast deze keuze is het de afgelopen jaren ook steeds belangrijker geworden om te kijken naar duurzame materialen: materialen die het milieu zo weinig mogelijk belasten en in sommige gevallen zelfs helpen.
Wanneer je gaat bouwen, verbouwen of renoveren is het kostenplaatje natuurlijk enorm belangrijk, maar de keuze voor verantwoorde producten wordt tegenwoordig ook steeds belangrijker. Duurzame materialen zijn namelijk goed voor de wereld om je heen, maar ook voor jou als gebruiker.
Zo kies je de juiste duurzame bouwmaterialen:
Kijk naar het materiaalgebruik: kies voor duurzaam geproduceerde, niet-giftige of gerecyclede bouwmaterialen.
Kijk naar energie-efficiëntie: kies voor producten die weinig energie nodig hebben en maak gebruik van productieprocessen.
Kijk naar de kwaliteit en levensduur: bouwmaterialen met een langere levensduur zijn over het algemeen beter functionerende materialen die je minder vaak hoeft te vervangen.
Kijk naar de cradle-to-cradlecertificering: cradle-to-cradle betekent dat ieder product dient als voedingsstof voor een ander product. Op deze manier is geen een product afval, omdat alles weer een ander doel krijgt.
Duurzame materialen en producten
Op basis van bovenstaande punten kun je zelf al snel bepalen of een product duurzaam is of niet. Hieronder vind je een aantal duurzame bouwmaterialen die voldoen aan deze punten.
1. Bamboe
Bamboe is een grassoort dat valt onder duurzame bouwmaterialen en wordt onder andere gebruikt als materiaal voor een vloer. Het is namelijk een sterk en flexibel gewas, waardoor je er fijn mee kunt werken. Een bamboevloer werkt bovendien minder dan een vloer van hout, waardoor deze ideaal is voor gebruik in o.a. de badkamer.
Het nadeel van bamboe is dat dit bouwmateriaal gevoelig is voor schimmels en insecten en dat het, vergeleken met een ‘gewone’ houten vloer, gevoelig is voor putten en deuken.
2. Hout
Ook hout is een duurzaam materiaal en kan gebruikt worden als vloer. Omdat het een natuurlijk én makkelijk materiaal is, kan het bijna overal in worden verwerkt. Van meubels, tot een vloer of gevelbeplating. Wanneer je hout gaat gebruiken, is het belangrijk dat je kiest voor hout met een duurzaam keurmerk als FSC of PESC. Zo weet je namelijk dat het hout niet illegaal gekapt is.
Het nadeel van hout, voornamelijk massief hout, is dat je het beter niet kunt gebruiken in een vochtige ruimte als een badkamer. Het kan dan namelijk gaan werken of het kan gaan rotten.
3. Kurk
Ben je op zoek naar geschikt isolatiemateriaal? Dan is kurk een goede keuze. Kurk is afkomstig van de kurkeik en is duurzaam omdat deze bomen niet gekapt hoeven te worden: het kan gewoon gepeld worden. Het grote voordeel van kurk is dat het 100% recyclebaar is en het bestand is tegen vocht. Hierdoor is dit soort bouwmateriaal enorm geschikt als isolatiemateriaal voor spouwmuren of kelders.