Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Duurzame asfaltmachine met verbrandingsmotor op waterstof

Door Herman de Haan Geomares

asfaltmachinewaterstof.jpg

Na een volledige elektrische, is het BAM Infra Nederland samen met Koninklijke van Twist nu ook gelukt een asfaltspreidmachine op diesel om te bouwen naar een machine met een waterstofverbrandingsmotor. De motor stoot nagenoeg geen stikstofoxide uit. En bespaart volgens de BAM op jaarbasis zo’n 80.420 kilogram CO₂.

De asfaltspreidmachine is de eerste machine in de bouw die op een waterstofverbrandingsmotor rijdt. De inzet van deze asfaltspreidmachine zorgt voor een besparing van zo’n 150 liter diesel per draaidag van acht uur. Dit komt neer op een reductie van ruim 80.420 kilogram CO₂ en nagenoeg geen uitstoot van stikstofoxide op jaarbasis. De waterstoftank kan in 10 tot 15 minuten worden bijgevuld.

Ook geschikt voor lage kwaliteit waterstof

Veelal wordt voor waterstof een brandstofcel toegepast. Bij deze machine is gekozen voor een waterstofverbrandingsmotor. In tegenstelling tot de brandstofcel is voor een waterstofverbrandingsmotor de kwaliteit van waterstof niet belangrijk. Deze asfaltspreidmachine kan daardoor draaien op elke kwaliteit waterstof. Hierdoor kan er bespaard worden op de reiniging tijdens de productie van waterstof en bestaat er de mogelijkheid reststromen waterstof te gebruiken als brandstof. De nieuwe asfaltspreidmachine werd onlangs gepresenteerd aan het publiek tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam.

Uitgelichte producten

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Privacybeleid