Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

De 3 meest gemaakte fouten bij het plaatsen van een vlakke lichtkoepel

Door Herman de Haan

lichtkoepel.jpg

Ga jij een lichtstraat of vlakke lichtkoepel plaatsen? Voorkom fouten en lees de 3 veel gemaakte fouten bij het plaatsen van een vlakke lichtkoepel.

Een vlakke lichtkoepel oogt modern en is praktisch. Je kunt een donkere ruimte prachtig licht maken door een vlakke lichtkoepel te plaatsen. Iedereen kent de bolle lichtkoepel, en hoewel deze praktisch is, is niet iedereen overtuigd van het ontwerp. Een vlakke lichtkoepel lijkt meer op een raam, doordat het glas er plat op ligt. Een vlakke lichtkoepel plaatsen moet wel goed gedaan worden. Wat zijn de meest gemaakte fouten bij een vlakke lichtkoepel plaatsen? Dit artikel vertelt het je, en geeft informatie over lichtkoepels. Want wat is een vlakke lichtkoepel eigenlijk?

Wat is een vlakke lichtkoepel en wat zijn de mogelijkheden?

Zoals in de inleiding genoemd is een vlakke lichtkoepel vergelijkbaar met een traditionele lichtkoepel, maar is het glas niet gebogen maar recht. Doordat het meer op een raam lijkt, is er meer mogelijk. Er bestaan lichtkoepels die beloopbaar zijn of gemaakt zijn met driedubbel glas voor extra isolatie. Door de vorm kunnen langwerpige vlakke lichtkoepels ook als lichtstraat gebruikt worden.

Wat zijn de 3 meest gemaakte fouten bij het plaatsen van vlakke lichtkoepels?

Wanneer je een vakman inschakelt voor het plaatsen van een lichtkoepel, dan kan hij de installatie doen. Toch is het niet gezegd dat met een vlakke lichtkoepel laten plaatsen er geen fouten kunnen voorkomen. Wat de 3 meest gemaakte fouten zijn, verschilt bij zelf een lichtkoepel plaatsen en bij het laten plaatsen ervan. Dit artikel behandelt beide.

3 veelgemaakte fouten bij zelf een vlakke lichtkoepel plaatsen

Onderstaand 3 veelgemaakte fouten bij zelf een vlakke lichtkoepel plaatsen.

1. De maat is niet goed opgemeten

Bij de maat voor een lichtkoepel opmeten, is er een dagmaat en daksparing. De daksparing is letterlijk het uitgespaarde gat in het dak. Dit komt overeen met de binnenmaat van de onderkant van de opbouw voor de lichtkoepel. De dagmaat is de binnenmaat van de bovenkant van de lichtkoepel. Ga je zelf vlakke lichtkoepels kopen? Dan doe je er goed aan de maten te overleggen voor je bestelt. Zo bestel je altijd de juiste maat.

2. Dakhelling niet goed gemeten

Wanneer je een lichtkoepel plaatst, dient het dak iets hellend te zijn, maar niet teveel. Dit is belangrijk voor de afvoer van het water zodat ook bij een harde bui er geen regen naar binnen komt. De minimale en maximale helling van het dak om een lichtkoepel te plaatsen verschilt per merk. Bekijk bij het product goed wat de minimale en maximale helling is, en meet dit voor jouw dak op.

3. Lichtkoepel wordt snel vies

Een lichtkoepel kan van binnen en buiten vies worden. Dit heeft deels met de helling te maken en deels met het binnenklimaat. Wanneer de lichtkoepel onder een te lage hoek gemonteerd is, loopt water er niet snel genoeg af en krijg je snel viezigheid. Heb je een niet ventilerende lichtkoepel geplaatst in de badkamer of keuken? Dan kan door vocht er schimmel aan de binnenzijde komen. Denk voor je een vlakke lichtkoepel koopt na over het gebruik.

3 veel gemaakte fouten bij lichtkoepel laten plaatsen

Bovenstaande 3 fouten bij een lichtkoepel plaatsen worden nog wel eens door een beginner gemaakt. Een vakman weet wat de dagmaat en daksparing voor een lichtkoepel is, en zal daar geen fouten in maken. Toch is een vlakke lichtkoepel laten plaatsen door een vakman niet altijd zonder fouten.

1. Lichtkoepel op de verkeerde plaats

Jij gebruikt je woning en weet waar je licht nodig hebt, of juist niet. Een vakman woont niet in jouw huis en kan daar een fout in maken. Stel je hebt een kamer met een werkplek, dan wil je niet recht boven jouw bureau een lichtkoepel. Dit kan vervelend zijn met het licht op je scherm.

2. Te kleine lichtkoepel

Nog een fout die gemaakt wordt bij een vlakke lichtkoepel laten plaatsen, is voor een te kleine lichtkoepel kiezen. Overleg met de vakman over de mogelijkheden en houd hier de regie in. Zo voorkom je dat je in de hal bijvoorbeeld een kleine lichtkoepel krijgt, terwijl je verwachting een lichtstraat was.

3. Helder, opaal of reflecterend glas

Als je in de stad woont en buren hebt, dan kan het goed zijn dat je een reflecterende lichtkoepel wilt of een lichtkoepel met opaal glas. Je moet er niet aan denken dat je een mooie lichtkoepel in de badkamer hebt, maar vervolgens je buren naar binnen kunnen kijken.

Conclusie:

Denk goed na bij een lichtkoepel kopen wat je wensen zijn en wat de situatie toelaat. Bekijk meerdere merken lichtkoepels en overweeg de mogelijkheden. Of je nu zelf een lichtkoepel gaat plaatsen of dit laat doen, het is belangrijk dat je de regie in handen houdt.

Meer in "Ramen, deuren en kozijnen"

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid