Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

COVID-19 en ventileren

Door Herman de Haan Systemair B.V.

covid-19_en_ventileren.jpg

Sinds de start van de pandemie wordt er veel geschreven over het coronavirus en ventilatie. Maar wat is ventilatie, recirculatie of infiltratie? En moet dit lokaal of decentraal gebeuren? Recent schreef Systemair de Whitepaper ‘COVID-19 en Ventilatie’ waarin de verschillende termen worden uitgelegd die gebruikt worden in de media.

Systemair is fabrikant en leverancier van het meest complete én meest flexibele assortiment in ventilatie en klimaatbeheersing. Vanuit gezamenlijk vertrouwen staan we u graag terzijde zodat we voor iedere specifieke situatie het gewenste binnenklimaat creëren. Een gezond binnenklimaat is een van de grootste uitdagingen bij energieneutraal bouwen. Met onze kennis en ervaring zijn we in staat om ook voor de meest complexe klimaattechnische systemen een eenvoudige, effectieve systeemoplossing te bieden.

Wat is ventilatie?

Mensen die in een ruimte aanwezig zijn ademen zuurstof in (O2) en koolstofdioxide (CO2) uit. De CO2 -concentratie is een graadmeter voor de kwaliteit van de binnenlucht. Als er teveel CO2 in de binnenlucht achterblijft ademen mensen te weinig zuurstof in en kunnen ze zich slechter concentreren, worden ze sneller moe en zullen ze ook sneller hoofdpijn krijgen. Ventilatie is het bewust vervangen van gebruikte binnenlucht door verse buitenlucht.

Ventileren door een raam te openen is een noodgreep. Het is beter om te kiezen voor de juiste balansventilatie die eventueel decentraal (per ruimte) geregeld is, zodat het ook in bestaande situaties mogelijk is om de luchtzuiverheid te verbeteren. In de whitepaper leggen we uit welke verschillende termen er worden gebruikt in de berichtgeving en waar het over gaat als we het over ventilatie hebben.

Relatieve luchtvochtigheid

Een ventilatiesysteem, in de vorm van ventilatoren of luchtbehandeling, is een voorziening waarmee we verse buitenlucht naar binnen brengen. Zo’n systeem is duurder maar de ventilatie en de luchtstroming binnen zijn beter controleerbaar. In relatie tot ziekteverzuim en betere productiviteit is het niet moeilijk om aan te tonen dat een gezonde ventilatie-installatie snel terugverdiend is.

Met de term luchtbehandeling wordt letterlijk bedoeld ‘het behandelen van lucht’ voordat die de ruimte in gaat. Een luchtbehandelingssysteem zorgt ervoor dat de toevoerlucht gezuiverd wordt en de juiste temperatuur, en liefst ook vochtigheid, heeft. Bovendien zorgt dit systeem ervoor dat het CO2-gehalte voldoende laag is en daarbij mag het ook niet teveel geluid produceren. Tot slot zal het luchtbehandelingssysteem er bij balansventilatie natuurlijk ook voor zorgen dat de ‘gebruikte’ lucht uit de ruimte wordt afgevoerd.

De meest gezonde relatieve luchtvochtigheid in een gebouw ligt tussen de 40% en 60%. Als we de ramen niet altijd open willen zetten en als de infiltratie onvoldoende is voor de verse luchttoevoer hebben we een ventilatiesysteem nodig om ervoor te zorgen dat de CO2-concentratie binnen niet te hoog wordt. In een luchtbehandelingsunit zitten behalve de warmte-/vochtterugwinning vaak fijnstoffilters, een verwarmer en een koeler, ventilatoren natuurlijk en soms ook geluiddempers en een gedeelte waar de lucht bevochtigd kan worden in de winter zodat het niet te droog wordt binnen. Kort samengevat heeft de luchtbehandeling de functie om voor een goed en gezond binnenklimaat te zorgen.

De Whitepaper ‘COVID-19 en ventilatie’ is kosteloos op te vragen bij [email protected].

Meer in "Installatie verwarming en lucht"

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid