Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Blog: Onbalans in warmte- en koude-opwekking, wat nu? (deel 3)

Door Gerard Zijlstra Bouwproducten

wkoblog.png

Eerder schreef ik in mijn blog over een project op een onderwijsinstelling in Noord-Nederland. Dit project hield verband met de warmte- en koude-opwekking (WKO) van een school in Groningen. De situatie is als volgt:

De WKO van de school is helaas vanaf oplevering in onbalans. Dit houdt in dat de bodem niet evenveel warmte krijgt toegevoerd als dat er uit de bodem wordt gehaald. Het doel van het project is dan ook om opnieuw de juiste balans in de WKO te vinden en een energiezuinige toekomst voor de onderwijsinstelling te kunnen garanderen.

Na twee bezoeken gebracht te hebben aan het schoolgebouw om te kijken waar de onbalans in de WKO ontstaan zou moeten zijn, heb ik allereerst meer informatie van de installateur opgevraagd door middel van een vragenlijst over instellingen, vermogens, regelingen etc. Op locatie heb ik vervolgens samen met een regeltechnicus van deze installateur de parameters nagelopen.

Warmtepomp voldoet niet aan warmtevraag

Wat blijkt? De warmtepomp kan de ‘basisverwarming van 550kW’ niet alleen opwekken. Het is een hybride-systeem waar de warmtepomp ongeveer 200kW kan opwekken. De warmtepomp is geconfigureerd om altijd duurzaam opgewekte warmte te leveren bij warmtevraag, gezien het feit dat we gemiddeld ongeveer tweehonderd stookdagen per jaar in Nederland hebben.

Warmtevraag verminderen?

Dit betekent echter dat het niet mogelijk is om het WKO-systeem op deze manier in balans te brengen. Het enige alternatief zou zijn om het gebouw onnodig te koelen en/of de warmtevraag aanzienlijk te verminderen. Een volgende stap is om te beoordelen of het mogelijk is om de warmtevraag aanzienlijk te verminderen én wat het omslagpunt is in termen van duurzaamheid en energie-efficiëntie.

Dit is een bijdrage van Gerard Zijlstra, specialist efficiënt verduurzamen

Meer Artikelen

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid