Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Belangrijkste trends in bouwtechnologie van 2023

Door Herman de Haan Bouwproducten

bouwtrendsartikel.jpg

Ondanks uitdagingen zoals een tekort aan arbeidskrachten en economische onzekerheid, bleef de bouwsector in 2022 bloeien, met een toename van 17 procent in het totale aantal bouwstarts. Ook volgens Dodge Data & Analytics zal de start van de bouw dit jaar stagneren. In het licht van deze economische prognoses zal het voor bouwbedrijven van cruciaal belang zijn om technologieën toe te passen die de productiviteit en efficiëntie verhogen om de financiële stabiliteit te behouden. In dit artikel de belangrijkste bouwtechnologietrends van dit jaar om in de gaten te houden die de industrie kunnen helpen deze doelen te bereiken en zichzelf op te zetten voor succes op de lange termijn.

Digitale processen

Bouwbedrijven zullen blijven investeren in technologie om workflows te digitaliseren en optimaliseren. Voor sommige organisaties zal dit een eerste investering in hun digitale transformatie zijn, waarbij processen van papier naar pixels worden gebracht. Voor anderen zal dit een extra investering zijn in het verbeteren van reeds digitaal documentbeheer, ontwerpprocessen en veldwerkzaamheden, en het verkrijgen van kritieke gegevens om zakelijke beslissingen te sturen. Volgens de Smart Market Brief: Connected Construction-serie van Dodge Data & Analytics is bijna tweederde van de eigenaren van plan te blijven investeren in het ontwikkelen en verbeteren van digitale workflows die ze al hebben. Achtenzeventig procent van de eigenaren is van plan te investeren in nieuwe digitale workflows, met de nadruk op digitale workflows voor ontwerpbeoordeling, biedingen en aanbestedingen, indieningen en veldinspecties/dagelijkse rapporten.

Robots in de bouw

Wat ooit voelde als een futuristische onwaarschijnlijkheid, is nu een groeiende realiteit: robots op bouwplaatsen. Door een tekort aan geschoolde werknemers zoekt de industrie naar manieren om de output te maximaliseren met behulp van bestaande middelen. Het aanvullen van de inspanningen van werknemers met bouwrobots blijkt een waardevolle investering te zijn. Hoewel bouwrobotica bouwvakkers waarschijnlijk nooit zal vervangen, kunnen ze binnenkort die eentonige, tijdrovende taken overnemen. TyBot, een wapening-bindende robot van Advanced Construction Robotics, heeft bijvoorbeeld onlangs 11.044 wapeningskruisingen vastgebonden op het Gateway Expressway-project van het Florida Department of Transportation, waarmee een record werd gevestigd. Zo’n soort robot kan bijvoorbeeld ook vlonderplanken plaatsen.

Integratie BIM en GIS

Tot voor kort leefden BIM (building information modeling) en GIS (geografisch informatiesysteem) gescheiden: BIM voor het creëren van 3D-gebouw- en infrastructuuractiva en GIS voor het weergeven van geospatiale vormen en omgevingsactiva. Technologische vernieuwers realiseren zich het potentieel van het verbinden van BIM- en GIS-gegevens om informatierijke modellen en verbeterde ontwerpen te creëren. Een dergelijke integratie stelt ontwerpers in staat om ontwerpconcepten te evalueren terwijl ze geografisch terrein, omliggende faciliteiten en nabijgelegen infrastructuur visualiseren. In combinatie met clashdetectie verbetert BIM-GIS-integratie de ontwerpnauwkeurigheid en volledigheid van bestaande voorwaarden en ontwerp.

Autonome bouwmachines

De bouwsector begint langzaam maar zeker de mogelijkheden van autonome machines door te krijgen. De mijnbouwindustrie is een early adopter van de technologie: Caterpillar begon zijn eerste autonomieprogramma meer dan 30 jaar geleden en overtrof onlangs de 5,5 miljard ton autonoom vervoerd materiaal. Bouwbedrijven zullen waarschijnlijk vergelijkbare productiviteits- en efficiëntiewinsten zien door autonome machines volledig te omarmen, bijvoorbeeld om hardhouten vlonderplanken te plaatsen. Naast Caterpillar en andere fabrikanten van apparatuur en technologie heeft Trimble autonome voertuigtechnologie ontwikkeld die klaar is voor gebruik op de bouwplaats. Trimble Earthworks Grade Control Platform is de eerste automatische besturingsoplossing voor grondverdichters in de branche

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid