Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

BAM neemt eerste hybride boorrups in gebruik

Door Herman de Haan BAM Infra

hybrideboorrups.jpg

Na het inzetten van de eerste volledig elektrische asfaltmachine in april van dit jaar heeft BAM Infra nog een materieel gerelateerde primeur: een hybride boorrups. In vergelijking tot de conventionele boorrups, bespaart de hybride boorrups meer dan 80 procent op CO2-uitstoot en circa 50 procent op brandstof dankzij de schonere motor die draait op hernieuwbare diesel (HVO).

Aanleiding voor het ontwikkelen van de hybride variant is het feit dat de huidige boorrups van BAM Infra aan vervanging toe is. De firma Van der Geer Techniek in Wijk bij Duurstede is de uitdaging aangegaan om voor BAM een hybride boorrups te ontwikkelen. Nu, een jaar later, is de boorrups klaar om aan de slag te gaan. Op locatie wordt deze zo mogelijk elektrisch ingezet om geotechnische boringen uit te voeren zonder uitstoot. Op de accu kan deze hybride machine zo’n 3 á 4 uur achter elkaar werken. De accu laadt op in circa vier tot zes uur. Op netstroom kan een volledige werkdag worden geboord.

‘Emissieloze bouwplaats’

Erik Hoeksema, afdelingshoofd Duurzaamheid bij BAM Infra: ‘’Met de introductie van de hybride boorrups zetten we weer een stap in de richting van een emissieloze bouwplaats. Onze partners en opdrachtgevers stimuleren we zo om ook de lat wat betreft emissieloos bouwen hoger te leggen. Alleen kunnen we dit niet. We zullen met elkaar moeten versnellen om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.”

BAM investeert al een tijd in de verduurzaming van haar materieel. Naast het gebruik van HVO brandstof, de elektrische wals en onlangs een elektrische asfaltspreidmachine, de hybride sondeertruck en de elektrische krol heeft BAM nu dus ook een hybride boorrups. BAM zegt door te gaan met het verder verduurzamen van het materieel.

Meer Artikel

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Privacybeleid