Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

ADLER introduceert speciale coating voor kunststof kozijnen

Door Herman de Haan ADLER Benelux

Adler-coating.png

Verf- en lakproducent ADLER heeft een speciale watergedragen 2K-coating voor pvc-kozijnen ontwikkeld. Deze coating wordt gekenmerkt door een hoge hardheid en een goede krasbestendigheid.

 “In tegenstelling tot folies of gekleurd kunststof verkleurt het oppervlak bovendien niet – en is een zeer lange houdbaarheid gegarandeerd. Daarnaast kan het kozijn heel gemakkelijk worden schoongemaakt en is de coating in een breed kleurenpallet verkrijgbaar”, vertelt Leon Cremers, directeur van ADLER Benelux in Heeze.

Steeds vaker kreeg ADLER van kozijnenproducenten te horen dat ze pvc-kozijnen of -deuren graag op een hoogwaardige manier zouden willen lakken. Gekleurde kozijnen en voordeuren worden steeds populairder in de moderne architectuur – en naast gelakte houten kozijnen bieden de meeste fabrikanten ook de goedkopere kunststof kozijnen aan.

Gelakt oppervlak verkleurt niet

Op het gebied van oppervlaktekwaliteit moeten daar echter offers worden gebracht. Gekleurde kunststof oppervlakken verkleuren bij blootstelling aan zonlicht – en de folievariant is pas interessant bij grote hoeveelheden. Daarnaast is het schoonmaken van kozijnen met folie vaak lastig: “Vuil is moeilijk te verwijderen”, aldus Cremers. Bij een gelakt oppervlak is dit een heel ander verhaal. Veel fabrikanten vroegen zich daarom af waarom een kunststof kozijn niet gewoon met lak gespoten kan worden.

ADLER ging daarom aan de slag met de ontwikkeling van een innovatieve coating voor kunststof kozijnen. Het eindresultaat is Polycolor 2K SQ, een 2K-lak op waterbasis, waarmee een zeer hoge mechanische en chemische weerstand bereikt kan worden. De speciaal ontwikkelde activator Polyactive SB bereidt de kunststof ondergrond op de coating voor. Dit reinigende en ontvettende middel is dankzij zijn antistatische werking de hechtpromotor.

Coating in iedere kleur verkrijgbaar

Polycolor 2K SQ is volgens Cremers eenvoudig te verwerken en biedt gebruikers veel mogelijkheden. De lak is verkrijgbaar in vrijwel iedere kleur, of het nu om RAL of NCS gaat. Door het toevoegen van verschillende pasta's zijn ook gestructureerde oppervlakken mogelijk. Bovendien kan de lak worden uitgerust met een speciale anti-heat-functie, waardoor de oppervlaktetemperatuur bij direct zonlicht aanzienlijk wordt verlaagd. Zo kan de bij kunststof kozijnen gevreesde vervorming worden voorkomen. Ook meegeëxtrudeerde dichtingen kunnen na een hechtingsproef meteen worden gelakt.

Open pottijd van meer dan acht uur

Polycolor 2K SQ kan worden gebruikt in combinatie met de Aqua-Hardener PRO van ADLER. Normaal gesproken hebben dergelijke 2K-coatings echter één groot nadeel: de beperkte open pottijd. De verwerkingstijd is namelijk vaak slechts twee uur of korter. Dat geldt niet voor Aqua-Hardener PRO; deze heeft namelijk een open pottijd van meer dan acht uur. “Door deze nieuwe verharder kan veel flexibeler worden gewerkt" stelt Cremers. Met de open pottijd van meer dan acht uur kan de 2K-coating van ADLER de hele werkdag lang worden gebruikt.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan